Karlovarské rohlíky kynuté v lednici
Kvásek
160 ml vody
20 g cukru
42 g droždí
150 g hladké mouky
Těsto
650 g hladké mouky
180 ml vody
25 g cukru
15 g soli
210 g tuku
Z vlažné vody, cukru, droždí a hladké mouky necháme vzejít kvásek. Do hnětače vložíme mouku, vlažnou vodu, vychladlý a rozpuštěný tuk (sádlo, máslo, olej, margarín bez aromatické vůně), cukr, sůl a kvásek. Vypracujeme hladké těsto.
Přendáme ho do mísy, poprášíme moukou a necháme v lednici kynout z večera do rána, což je alespoň 8 hodin.
Vykynuté těsto rozdělíme na 24 kusů, které pak necháme ještě asi 10 minut kynout. Z každého kousku vyválíme ovál a zavineme rohlík.
Také můžeme těsto rozdělit na 4 hroudy, ze kterých vyválíme kola. Ta dělíme na šestiny a zavineme rohlíky.
Na plechu je vytvarujeme a necháme kynout asi půl hodiny. Vykynuté potřeme olejem. Můžeme je i naříznout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě 230 °C asi 15 – 17 minut.
Ohodnoťte tento recept: