Polévky

Fazolová polévka s uzeným masem a nudlemi

400 g sušených fazolí
200 g klobásy
200 g uzeného vepřového masa
200 g brambor
150 g mrkve
100 g petržele
nebo
250 g mražené zeleniny pod svíčkovou
sůl
80 g sádla
80 g hladké mouky
2 – 3 stroužky česneku
mletá sladká paprika
mletý pepř
100 g širokých nudlí

Fazole namočíme přes noc do studené vody. Vodu z namáčení scedíme. Fazole vaříme asi ve dvou litrech vody. Přidáme nastrouhanou zeleninu, na kostičky nakrájené brambory, nadrobno nakrájené vařené uzené maso a klobásu. Podle potřeby dolijeme uzeným vývarem a necháme povařit.

Rozpustíme sádlo, necháme na něm provonět prolisovaný česnek, osmahneme mletou sladkou papriku a mouku.

Jíšku necháme zchladnout a zavaříme do vroucí polévky.

Při práci s jíškou platí pravidlo, že do horkého se dává studená jíška nebo do horké jíšky studená tekutina.

Ještě asi 15 minut povaříme. Dosolíme a opepříme.

Podáváme s vařenými širokými nudlemi, případně s kopečkem zakysané smetany.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl