Zelený mechový dort
Korpus
230 g másla
300 g cukru krupice
6 vajec
2 lžičky vanilkové pasty
4 lžíce citronové šťávy
kůra z velkého citronu
450 g mraženého špenátu nebo
300 g čerstvého špenátu
500 g polohrubé mouky
3 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
Krém
500 g mascarpone
500 ml smetany ke šlehání
4 lžíce cukru moučky
2 lžičky vanilkové pasty
1 lžička kůry z limetkymalinový džem
želatinaovoce na ozdobu
Špenát necháme rozmrznout a vyklopíme ho do hustého sítka. Necháme okapat. Vodu co nejvíce vymačkáme. Případně špenát rozmixujeme do hladka s citronovou šťávou.
Z bílků a poloviny cukru ušleháme tuhý sníh.
Máslo ušleháme s druhou polovinou cukru. Postupně zašleháme žloutky, vanilkovou pastu, citronovou šťávu, mouku s práškem do pečiva, sůl a špenát.
Zlehka vmícháme sníh z bílků.
Dno dortové formy o průměru 24 cm vysteleme papírem na pečení, nalijeme do formy a pečeme při teplotě 160 °C zhruba hodinu.
Špejlí vyzkoušíme, jestli je korpus upečený.
Upečený korpus necháme chladnout na mřížce.
Po vychladnutí seřízneme horní asi půl centimetrovou vrstvu a skrojíme i okraje. Korpus dvakrát překrojíme.
Malinový džem zředíme a svaříme se želatinou podle návodu na sáčku.
Šlehačku ušleháme, přidáme mascarpone, cukr, vanilkovou pastu a kůru z limetky.
Namažeme první korpus.
Malinový rozvar se želatinou nalijeme do krému do pravidelného tvaru, aby se nám ukázal na řezu.
Položíme další korpus a postup opakujeme.
Odříznutý vršek dortu rozdrobíme, posypeme jím krém na povrchu a dort dozdobíme ovocem, jedlými květinami, čokoládovými kamínky…
Dort je překvapivě chutný. Špenát mu dá barvu, ale není poznat na chuti.
Ohodnoťte tento recept: