Tatarák z brambor


4 větší brambory
5 stroužků česneku
4 lžíce kvalitního kečupu
1 lžíce worcestrové omáčky
1 menší cibule
1 lžíce plnotučné hořčice
4 lžíce slunečnicového oleje
(1 žloutek)
pár kapek tabasca
sůl
mletý pepř
sladká mletá paprika
mletý kmín
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vystydnout. Potom je oloupeme a najemno nastrouháme.
Do jemně nastrouhaných brambor zamícháme olej a kečup. Hmota by měla připomínat maso. Může se stát, že oleje i kečupu bude potřeba i víc. Záleží na kvalitě a moučnatosti brambor. V této fázi je možné také přidat žloutek, ale já ho nedávám ani do tataráku z masa, protože riziko nákazy hrozí spíše ze syrového vejce než ze syrového masa. A bez žloutku jde také o veganské jídlo.
Ochutíme česnekem, solí a mletým pepřem. Přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli, tabasco, worcester, hořčici, dochutíme paprikou a dobře promícháme. Necháme uležet, případně ještě dochutíme. Pozor na pálivá dochucovadla, aby jich nebylo příliš.
Podáváme na topinkách, na čerstvé okurce, na opečených toustech nebo čerstvém chlebu. Mohlo by se říci, že jíst chleba s bramborem je poněkud zvláštní, ale je to moc dobré!
Ohodnoťte tento recept: