Různé

Česnekový krém - toum

1 hrnek česneku
1 hrnek oleje
1/4 hrnku citronové šťávy
1 čajová lžička soli

Stroužky česneku oloupeme, nasypeme do mixéru. Odměříme si olej. Doporučuji

lehký rýžový olej, řepkový olej nebo slunečnicový olej. Olivový olej je příliš výrazné chuti.

K česneku přidáme sůl, rozmixujeme. Pak do mixéru lijeme tenkým proudem olej - asi 1/4 hrnku.

Potom přidáme 1/4 citronové šťávy a opět 1/4 hrnku oleje, šťávu, olej až do vypotřebování oleje a citronové šťávy.

Důležité! Mixér i česnek musí být suché! Voda zabrání dokonalému spojení oleje s česnekem!

Hotový česnekový krém uchováme v dobře uzavíratelných sklenicích v lednici, kde vydrží i několik měsíců. Je vhodným dárkem pro milovníky česneku.

Použijeme ho všude tam, kde se používá česnek.

Smícháním s jogurtem nebo zakysanou smetanou vznikne výborný česnekový dip. Skvělý je smíchaný s avokádem. Můžeme si ho natřít na topinku. Podává se s hranolky a k masu. Výborně ochutí kuřecí pokrmy.

Pochází z Libanonu, kde nesmí chybět v levantských sendvičích.

Ohodnoťte tento recept: 

22 hlasů

Další recepty Celý díl