Česnekový krém - toum


1 hrnek česneku
1 hrnek oleje
1/4 hrnku citronové šťávy
1 čajová lžička soli
Stroužky česneku oloupeme, nasypeme do mixéru. Odměříme si olej. Doporučuji
lehký rýžový olej, řepkový olej nebo slunečnicový olej. Olivový olej je příliš výrazné chuti.
K česneku přidáme sůl, rozmixujeme. Pak do mixéru lijeme tenkým proudem olej - asi 1/4 hrnku.
Potom přidáme 1/4 citronové šťávy a opět 1/4 hrnku oleje, šťávu, olej až do vypotřebování oleje a citronové šťávy.
Důležité! Mixér i česnek musí být suché! Voda zabrání dokonalému spojení oleje s česnekem!
Hotový česnekový krém uchováme v dobře uzavíratelných sklenicích v lednici, kde vydrží i několik měsíců. Je vhodným dárkem pro milovníky česneku.
Použijeme ho všude tam, kde se používá česnek.
Smícháním s jogurtem nebo zakysanou smetanou vznikne výborný česnekový dip. Skvělý je smíchaný s avokádem. Můžeme si ho natřít na topinku. Podává se s hranolky a k masu. Výborně ochutí kuřecí pokrmy.
Pochází z Libanonu, kde nesmí chybět v levantských sendvičích.
Ohodnoťte tento recept: