Moučníky a cukroví

Jablečný koláč se zázvorem a medem

160 g másla
100 g třtinového cukru
4 lžíce medu
4 vejce
150 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky sody bikarbony
1 lžička mletého hřebíčku
70 g mandlí nebo ořechů
2 lžíce strouhaného zázvoru
3 lžíce skořicového cukru
3 jablka
150 g bílého jogurtu

4 lžíce medu
3 jablka

Ve šlehači vyšleháme máslo, med a cukr. Postupně přidáme vajíčka.

V misce smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, skořicový cukr, mletý hřebíček, strouhaný zázvor a mleté mandle nebo ořechy.

Do směsi postupně zašleháme bílý jogurt a směs mouky. Nakonec vmícháme nakrájená jablka.

Na dno formy o průměru 24 cm nakapeme 2 lžíce medu, položíme kolečka nakrájená z 3 jablek a

opět zakapeme 2 lžícemi medu. Na jablka nalijeme připravené těsto a pečeme ve vyhřáté troubě 55 minut při teplotě 170 °C.

Čas pečení závisí na vlastnostech trouby, proto doporučuji kontrolovat párátkem.

Koláč necháme vychladnout na mřížce a vychladlý vyklopíme.

Můžeme podávat s kopečkem bílého jogurtu nebo zakysané smetany.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl