Hustá zeleninová polévka s kuřetem


Zeleninová polévka
6 plátků prorostlé uzené slaniny
olivový olej
větvička rozmarýnu
2 menší mrkve
2 větve řapíkatého celeru
1 velká červená cibule
1/2 hlávky květáku
1/2 hlávky brokolice
100 g rýže
100 g těstovin
1 hrnek mražených zelených fazolek
1 hrnek mraženého hrášku
200 g baby špenátu nebo čerstvého špenátu
vývar z kuřete nebo 2 kostky vývaru
sůl
pepř
4 kuřecí prsa
strouhaný parmezán
Zelená omáčka
hrst zelené petržele
hrst bazalky, máty, estragonu
2 naložené ančovičky
1 lžíce dijonské hořčice
1 stroužek česneku
3 lžíce oleje
1 lžíce balzamikového octa
1 lžíce ořechů
Na olivovém oleji osmahněte nakrájenou slaninu spolu s rozmarýnem. Přendejte do misky a na oleji osmahněte cibuli. Postupně přidávejte další druhy zeleniny od těch nejtvrdších. Košťály z brokolice a květáku oloupejte a rovněž nakrájejte do polévky. Růžičky brokolice a květáku i mraženou zeleninu nechte zatím stranou. Zalijte vývarem nebo vodou a přidejte vývar v kostce.
Nasypte rýži a těstoviny. Nechte povařit.
Jakmile se polévka vaří, vložte květák, brokolici a mraženou zeleninu. Do vařící polévky vložte kuřecí prsa vcelku. Upravte je tak, aby měly stejnou tloušťku. Vařte 8 minut a vyndejte.
Do polévky vložte špenát. Ochutnejte, podle potřeby osolte a opepřete.
Než se kuře uvaří, připravte si zelenou omáčku.
Jako základ může posloužit pesto, které jste si připravili v létě. Lepší jsou čerstvé bylinky, které rozmixujete s česnekem, olejem, ořechy, hořčicí, ančovičkami, octem a olejem. Velmi chutné jsou lískové ořechy. Ověřte si předem, že na ně nemáte alergii.
Polévku podávejte zvlášť.
Kuřecí prsa servírujte jako hlavní jídlo. Na talíř nalijte zelenou omáčku, vložte nakrájená prsa, posypte opraženou slaninou a hoblinami parmezánu.
Ohodnoťte tento recept: