Černá omáčka


200 g očištěné kořenové zeleniny krájené na plátky
70 g oloupané cibule krájené na jemné kostičky
70 g dobrých švestkových povidel
80 g medu
50 g strouhaného perníku
70 g sádla
50 g másla na zjemnění
8 zrnek nového koření
3 bobkové listy
špetka mletého černého pepře
špetka soli
50 g rozinek
50 g sušených fíků
50 g sušených nesířených meruněk
50 g loupaných mandlí
50 g vlašských ořechů
0,5 l černého piva nebo červeného extraktivního vína
1 - 2 dl dobrého vývaru z masa nebo zeleniny, mohou být i odvařené přípečky z pečení masa
šťáva z jednoho citronu nebo lžíce ovocného octa
Jedná se o odlehčenou verzi tradiční omáčky s mandlemi a sušeným ovocem. Podává se obvykle k vánočce, štole, ale i k rybám, uzenému masu a pečeným masům. Rozpis je přibližně na 8 porcí.
Na sádle dozlatova osmahneme zeleninu, pak přidáme jemně nakrájenou cibuli. Restujeme, než se cibule začne zabarvovat. Přidáme med a dobře rozmícháme. Přilijeme pivo nebo víno. Dodáme povidla, citronovou šťávu (ocet), med a koření. Omáčku 20 minut velmi zvolna povaříme. Pozor! Velmi rychle se připaluje.
Omáčku lehce rozmixujeme a protřeme přes síto. Rozředíme vývarem (vodou), zahustíme strouhaným perníkem, ochutíme solí a mletým pepřem. Doplníme sušeným ovocem, větší kusy překrájíme. Omáčku doplníme pokrájenými na sucho opraženými mandlemi a ořechy.
Ještě 10 minut povaříme. Zjemníme máslem a již dále nevaříme.
Bezlepkovou variantu zahustíme pohankovými vločkami nebo uvařenou bramborou.
Podáváme teplou i studenou.
Ohodnoťte tento recept: