Perníčky bez lepku, laktózy a vajec


100 g rostlinného másla
300 g jemně mleté bezlepkové mouky
1/2 balíčku kypřicího prášku do perníku
1 lžíce kakaa
2 lžičky perníkového koření
120 g třtinové šťávy
3 lžíce medu
Na vál nebo do mísy nasypeme bezlepkovou mouku, třtinovou šťávu, perníkové koření, kypřicí prášek, lžící kakaa, med a rostlinné máslo.
Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejlépe přes noc odležet.
Z těsta vyválíme asi 3 - 5 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme různé tvary a klademe dál od sebe na pečicí papír. Perníčky pečeme 5 - 7 minut při teplotě 175 °C.
Podle tohoto receptu jsou perníčky hned měkké.
Pokud nemáme intoleranci na vejce, můžeme do těsta přidat 2 vejce. Těsto trochu více nabyde.
Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným bílkem. Krásně se pak lesknou.
Perníčky můžeme nechat bez zdobení. Pokud chceme zdobit a zachovat zdravou variantu, pak použijme hořkou čokoládu. Tu rozehřejeme s kakaovým máslem. Zdobíme pomocí cukrářského sáčku nebo kornoutu.
Klasické zdobení bílou bílkovou polevou je možné, ale perníčky již nebudou splňovat variantu bez cukru.
Ohodnoťte tento recept: