Čokoládové lanýže

70 g smetany ke šlehání
100 g másla
50 g krupicového cukru
200 g kvalitní čokolády2 lžíce likéru například amaretto
2 lžíce kakaového prášku
Do kastrůlku odměřte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte, než se cukr i máslo rozpustí. Odstavte, přidejte nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se dokonale nerozpustí.
Vmíchejte likér. Nám chutná amaretto, ale může být například kávový likér, ořechový nebo pomerančový. Tekutou směs nechte vychladnout a uložte do druhého dne do lednice.
Rozložte vrstvený papírový ubrousek a na jeho střed prosejte kakaový prášek.
Ze ztuhlé lanýžové hmoty lžičkou odkrajujte menší kousky. Bleskově je zaoblete konečky prstů
a obalte v kakau. V ubrousku to jde snadno, stačí zvednout konce a poválet.
Před vyjmutím z ubrousku lanýž oklepejte a vložte do papírového košíčku.
Část můžete obalit v mletých mandlích, strouhaných ořeších nebo kokosu.
Narovnejte do krabičky nebo celofánového sáčku a uložte v chladu. Rozhodně na tajném místě!
Ohodnoťte tento recept: