Londýnské řezy


Těsto
400 g hladké mouky
140 g cukru moučky
1 prášek do pečiva
5 žloutků
250 g máslapikantní džem na potření – rybízový, višňový, případně švestková povidla
Sněhové těsto
5 bílků
200 g cukru krystal
200 g strouhaných ořechů - vlašských nebo lískových
špetka soli
trochu citronové kůry
případně lžička mleté skořice
Těsto zpracujeme rukou a vyválíme na menší plech. Můj plech je 25 x 35 cm.
Potřeme vrstvičkou džemu nebo povidel. Natřete jak je libo, ale doporučuji viditelnou vrstvu, která dá koláči vzhled i chuť.
Bílky ušleháme se špetkou soli. Postupně přidáváme cukr. Do pevného sněhu ručně zamícháme ořechy a citronovou kůru.
Sněhové těsto navrstvíme na těsto s džemem. Dáme péct do trouby vyhřáté na teplotu 170 °C zhruba na 15 minut, potom teplotu snížíme na 150 °C a pečeme dalších 15 - 20 minut.
Sněhový povrch musí zůstat růžový. Všechny vrstvy by měly být propečené.
Řezy se dají připravit ve variantě kokosové nebo mandlové. Stačí vyměnit ořechy za kokos nebo mandle. Vynikající chuť v ořechové variantě dodá lžička mleté skořice.
Pokud přidáte 2 lžíce kakaa, připravíte cikánské řezy.
Existuje mnoho variant tohoto starého receptu. Tenhle je v naší rodině již léta stálicí.
Ohodnoťte tento recept: