Husí prsa s brusinkami
2 husí prsa
1 cibule
4 stroužky česneku
lžička zázvoru
1/2 lžičky soli
hrst brusinek
1 dl červeného vína
rozmarýn
300 ml drůbežího vývaru
šťáva z půlky pomeranče
lžička citronové kůry
pepř
Kůži na prsou nařízněte do mřížky a dejte na rozpálenou pánev kůží dolů. Nechte vysmahnout tuk, který později slijete.
Prsa na pánvi otočte a nechte zatáhnout.
Zázvor a 2 stroužky prolisovaného česneku smíchejte se solí na pastu a tu vetřete do masa.
Zbylý česnek nakrájejte na plátky a cibuli na měsíčky. Nechte na pánvi osmahnout.
Přeneste do pekáčku pod prsa, položte prsa a podlijte vývarem smíchaným s vínem. Vložte snítku rozmarýnu a jemně nastrouhanou citronovou kůru.
Maso by mělo být v pekáčku kůží nahoře a ne úplně ponořené ve vývaru.
Pečte hodinu při teplotě 180 °C přikryté.
Potom maso vyndejte a zeleninu s výpekem rozmixujte na hladkou omáčku. Ochuťte ji pepřem, solí a přidejte brusinky.
Vložte zpět do trouby a nechte dopéct při teplotě 150 °C doměkka. A to je věc, kterou musíte odhadnout sami. Jestli máte husu z domácího chovu, bude to trvat déle, protože husa z volného výběhu má pevnější svaly.
Upečené maso odřízněte z kosti a oba dva kousky prsou pak rozkrájejte na plátky. Omáčku ochutnejte a dochuťte šťávou z pomeranče.
Jako přílohu podávejte bramborové krokety, opečené brambory, šťouchané brambory a dušené zelí, kedlubnové nebo cuketové, šťouchanou dýni nebo dýňové zelí.
Šťouchaná dýně
Dýni hokkaido pečte společně s rozkrojenou paličkou česneku.
Jakmile je dýně hotová, dejte ji do hrnce. Vymáčkněte k ní upečený česnek, přidejte otrhané lístečky ze dvou větviček tymiánu, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, osolte a opepřete. Nakonec dýni nahrubo rozšťouchejte.
Ohodnoťte tento recept: