Maso

Husí prsa s brusinkami

2 husí prsa
1 cibule
4 stroužky česneku
lžička zázvoru
1/2 lžičky soli
hrst brusinek
1 dl červeného vína
rozmarýn
300 ml drůbežího vývaru
šťáva z půlky pomeranče
lžička citronové kůry
pepř

Kůži na prsou nařízněte do mřížky a dejte na rozpálenou pánev kůží dolů. Nechte vysmahnout tuk, který později slijete.

Prsa na pánvi otočte a nechte zatáhnout.

Zázvor a 2 stroužky prolisovaného česneku smíchejte se solí na pastu a tu vetřete do masa.

Zbylý česnek nakrájejte na plátky a cibuli na měsíčky. Nechte na pánvi osmahnout.

Přeneste do pekáčku pod prsa, položte prsa a podlijte vývarem smíchaným s vínem. Vložte snítku rozmarýnu a jemně nastrouhanou citronovou kůru.

Maso by mělo být v pekáčku kůží nahoře a ne úplně ponořené ve vývaru.

Pečte hodinu při teplotě 180 °C přikryté.

Potom maso vyndejte a zeleninu s výpekem rozmixujte na hladkou omáčku. Ochuťte ji pepřem, solí a přidejte brusinky.

Vložte zpět do trouby a nechte dopéct při teplotě 150 °C doměkka. A to je věc, kterou musíte odhadnout sami. Jestli máte husu z domácího chovu, bude to trvat déle, protože husa z volného výběhu má pevnější svaly.

Upečené maso odřízněte z kosti a oba dva kousky prsou pak rozkrájejte na plátky. Omáčku ochutnejte a dochuťte šťávou z pomeranče.

Jako přílohu podávejte bramborové krokety, opečené brambory, šťouchané brambory a dušené zelí, kedlubnové nebo cuketové, šťouchanou dýni nebo dýňové zelí.

Šťouchaná dýně

Dýni hokkaido pečte společně s rozkrojenou paličkou česneku.

Jakmile je dýně hotová, dejte ji do hrnce. Vymáčkněte k ní upečený česnek, přidejte otrhané lístečky ze dvou větviček tymiánu, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, osolte a opepřete. Nakonec dýni nahrubo rozšťouchejte.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl