Recepty z šípků


Šípkový olej
zralé, ale tvrdé plody šípku
kvalitní rostlinný olej (olivový, mandlový, slunečnicový)
uzavíratelná sklenice
Plody šípku omyju, osuším a trochu rozdrtím. Vložím je do uzavíratelné sklenice, asi tak do 1/3, a zaliju olejem. Sklenici dám na slunné místo, nechám stát a každý den protřepu.
Přibližně po měsíci olej přecedím.
Šípkový likér
200 g šípků
100 g třtinového cukru
0,5 l alkoholu
0,4 l převařené vody
Zralé tvrdé šípky rozdrtím v mixéru a nasypu je do uzavíratelné sklenice, kde je smíchám s třtinovým cukrem. Vše zaliju alkoholem (vodkou či slivovicí). Směs nechám zhruba měsíc louhovat při pokojové teplotě. Obsah pravidelně protřepávám. Pak tekutinu přecedím přes plátýnko nebo kávový filtr, abych se zbavila i těch nejmenších chloupků. Zředím převařenou a vychladlou vodou. Likér přeliju do čisté lahve.
Šípkový sirup
1 díl šípků
2 díly vody
1,5 dílu třtinového cukru
citronová šťáva podle chuti
Omyté šípky rozdrtím, zaliji vodou a nechám odstát do druhého dne. Druhý den vše v hrnci zahřeji na mírném ohni. Nevařím, abych nezničila vitamíny. Pak tekutinu přecedím přes plátýnko a vmíchám cukr a citronovou šťávu. Sirup přeliji do čistých lahví a skladuji v lednici. Používáme ho ke slazení mírně vychladlého čaje nebo k ochucení vody. V zimě piju raději teplé. Přidáním kyseliny citronové se nic nezkazí. Spolu s cukrem slouží jako konzervant. Sirup pak vydrží bez obav, že by se zkazil.
Ohodnoťte tento recept: