Krtkův dort


recept je pro formu 22 cm
3 hrnky najemno namletých ořechů
1/2 hrnku kakaového prášku
1/4 hrnku espressa
2 lžičky jedlé sody
vanilkový extrakt
3 celá vejce
1/2 hrnku hustého domácího kefíru nebo jogurtu
40 g rozehřáté vysokoprocentní čokolády
sníh z 3 bílků
Na krém
500 ml smetany na šlehání
350 g mascarpone
vanilkový extrakt
60 g vysokoprocentní čokolády
500 g banánů
Banánový rozvar
500 g banánů
portské víno
Troubu předehřejeme na teplotu 175 °C.
V míse rozšleháme celá vajíčka, kefír, vanilkový extrakt, kávu a rozehřátou čokoládu. Přidáme ořechy, kakaový prášek, sodu a dobře promícháme.
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a zvolna zamícháme do těsta. Vylijeme do formy vyložené pečicím papírem. Pečeme 30 - 40 minut, podle vlastností trouby.
V míse smícháme mascarpone s vanilkou, najemno nasekanou čokoládou a ušlehanou šlehačkou. Necháme chladit v lednici.
Vychlazený korpus vydlabeme lžící tak, aby na dně i na okrajích zůstal asi centimetr. Zbylou hmotu budeme potřebovat. Rozdrtíme ji mezi prsty. Korpus vymažeme banánovým rozvarem a naskládáme na něj nakrájené banány. Lze použít i jiné ovoce, například jahody, borůvky, maliny nebo kombinaci ovoce.
Krém navršíme na banány, vytvarujeme kopeček, který hustě posypeme drobky z korpusu.
Necháme v lednici uležet a podáváme.
Ohodnoťte tento recept: