Ovocná jídla

Hruškové zavařeniny

Hrušková zavařenina s mákem

1 kg zralých hrušek
šťáva z 1 citronu
500 g cukru
lžička citrusového pektinu
1 dl vody
2 lžíce mletého máku

Oloupané a omyté hrušky nakrájím na kostičky, pokapu citronem, aby si udržely barvu, a malinko podlité vařím, dokud nezměknou. Tuto část přípravy můžete svěřit domácí pekárně nebo pomalému hrnci.

Rozmixuji, přimíchám cukr a dochutím citronovou šťávou. Přidám citrusový pektin a nechám chvilku povařit. Můžete také přidat želírovací cukr a vynechat pektin.

Nakonec přidám 2 - 3 lžíce máku. Hotovou marmeládou naplním připravené sklenice a hned uzavřu.

Je vynikající na palačinky, lívance, ale i jako doplněk k sýrům.

Hrušková hořčice

1 kg zralých hrušek
šťáva z 1 citronu
300 g cukru nebo medu
1 dl vody
4 lžíce hořčičného prášku
sůl
bílý pepř
jablečný ocet

Oloupané a omyté hrušky nakrájím na kostičky, pokapu citronem, aby si udržely barvu, a malinko podlité vařím, dokud nezměknou. Tuto část přípravy můžete svěřit domácí pekárně nebo pomalému hrnci.

Rozmixuji, přimíchám cukr a dochutím jablečným octem. Přidám hořčici, sůl, pepř a nechám chvilku povařit.

Jakmile dosáhnu požadované konzistence a chuti, plním do skleniček a raději je zavařím. V případě, že použijete med, zavařte určitě! Cukr je konzervant. Med má spíše tendenci kvasit.

Hruškovou hořčici využijete jako doplněk k sýrům, masům nebo i jako zajímavý doplněk salátů.

Hrušková zavařenina se zázvorem, skořicí a badyánem

1 kg hrušek
šťáva z 1 citronu
500 g třtinového cukru
lžička citronového pektinu
2 svitky skořice
1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
1 - 2 hvězdičky badyánu

Oloupané a omyté hrušky nakrájím na kostičky, pokapu citronem, aby si udržely barvu, a malinko podlité vařím, dokud nezměknou. Tuto část přípravy můžete svěřit domácí pekárně nebo pomalému hrnci.

Rozmixuji, přimíchám cukr, skořici, badyán, citronovou šťávu a promíchám. Směs dám do širokého hrnce se silným dnem a zvolna vařím pár minut do požadované konzistence. Vyjmu skořici a badyán.

Hotovou zavařeninu rozdělím do umytých a vysušených sklenic, zavřu je a obrátím dnem vzhůru. Nechám vychladnout, případně zavařím.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl