Bezinkový sirup


1 l obraných plodů černého bezu
0, 5 l vody
0, 5 kg cukru
25 g kyseliny citronové
1 lžíce vanilkového cukru nebo 1/2 vanilkového lusku
1/2 celé skořice
lžička mleté skořice
3 hřebíčky
kousek badyánu
Kuličky oberte nejlépe pomocí vidličky a třeba v rukavicích, abyste pak nemuseli čistit ruce kyselinou citronovou. Množství uvádím na 1 litr bobulí. Vy si recept přizpůsobte podle nasbíraného množství bobulí a velikosti hrnce, ve kterém budete šťávu připravovat.
Odměřte bobule a povařte je s vodou. Rozmixujte. Postavte zpět na sporák, přidejte koření, kyselinu citronovou a cukr.
Povařte dalších 10 minut a sceďte do lahví. Uzavřete. Můžete zavařit.
Sirup používejte do čaje nebo vody jako lék při chřipkách. Můžete ho míchat s vodkou v poměru 1:1 a pít jako likér.
Ohodnoťte tento recept: