Třešňový koláč s tvarohem
Těsto
100 g másla
150 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
špetka soli
1 vejce
Tvarohová náplň
2 vejce
50 g másla
50 g moučkového cukru
250 g plnotučného tvarohu
půlka vanilkového lusku
1 lžička citronové šťávy
třešně
Zpracujeme dohromady všechny suroviny na těsto tak, aby bylo hladké a vláčné. Zabalíme do fólie a necháme minimálně hodinu odležet v chladu. Těsto následně rozválíme na tenký plát, který vložíme do předem vymazané dortové formy. Vytvarujeme okraje. Propícháme vidličkou a předpečeme asi deset minut v troubě předem vyhřáté na 170 °C.
Na náplň smícháme dva žloutky s máslem, cukrem, vanilkou a citronovou šťávou do hladké směsi. Přidáme tvaroh a opět dokonale promícháme. Opatrně vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Třešně odpeckujeme a poklademe na tvarohovou náplň. Pečeme asi 60 minut (dozlatova) v troubě předehřáté na 160 °C. Ihned po vyjmutí z trouby lehce posypeme vanilkovým cukrem.
Poznámka:
Místo vanilkového lusku můžete použít vanilkový extrakt nebo pastu či vanilkový cukr, potom uberte množství cukru.
Ohodnoťte tento recept: