Nepečený třešňový dort


Korpus
200 g sušenek
125 g másla
2 lžíce třešňové šťávy
Náplň
350 g měkkého tvarohu nebo mascarpone
500 ml smetany ke šlehání
15 g želatiny
10 lžic studené vody
2 - 3 lžíce citronové šťávy
1 citron včetně kůry
100 g moučkového cukru
Poleva
1 velký třešňový kompot
2 lžíce cukru krupice
15 g želatiny
10 lžic studené vody
Nadrcené sušenky polijeme rozpuštěným máslem. Důkladně promícháme a
přidáme třešňovou šťávu.
Navrstvíme do formy o průměru 23 - 24 cm a odložíme do chladničky.
Tvaroh nebo mascarpone si smícháme s cukrem. V druhé misce vyšleháme šlehačku a smícháme s tvarohem. Želatinu rozpustíme ve vodě a přimícháme k šlehačkové hmotě. Přidáme citronovou šťávu, kůru a důkladně promícháme. Navrstvíme vše na vychlazený korpus a opět vložíme do lednice.
Na třešňovou polevu dáme ohřát kompot s cukrem, ve vodě rozmíchanou želatinu přidáme ke kompotu.
Důkladně promícháme a navrstvíme na vychlazený šlehačkový krém. Dáme do lednice ztuhnout. Potom ozdobíme podle fantazie a podáváme.
Poznámka:
Bezlepkovou variantu dortu vyrobíte smícháním rozpuštěné čokolády s drcenými pusinkami z bílkového sněhu nebo popcornem či nadrcenými rýžovými chlebíčky.
Množství cukru v receptu je orientační, ochutnávejte a ubírejte.
Ohodnoťte tento recept: