Cibulový koláč se sýrem

Těsto
250 g hladké mouky
125 g másla
voda
sůl, pepř
Náplň
2 lžíce oleje
4 větší cibule nakrájené na kolečka
2 vejce
300 ml smetany ke šlehání
250 g sýrů (s bílou i modrou plísní, eidam, čedar, parmezán)
Mouku, máslo a půl lžičky soli dejte do mísy robota a míchejte, dokud směs nezačne připomínat strouhanku. Přidejte 4 lžíce studené vody a uhněťte těsto. Pak ho položte na lehce pomoučenou pracovní plochu a znovu prohněťte dohladka. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na deset minut chladit.
Troubu předehřejte na teplotu 200 °C. Těsto rozválejte a pak jím vyložte kulatou pečicí formu o průměru cca 23 cm. Zakryjte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a pečte patnáct minut. Sejměte pečicí papír a dopečte deset minut dozlatova.
Zatímco pečete těsto, nechte na oleji deset minut změknout cibuli. Vejce a smetanu našlehejte v misce, osolte a opepřete. Sýry nastrouhejte do misky, promíchejte s cibulí a pokryjte směsí upečené těsto. Vše přelijte vajíčky se smetanou. Teplotu v troubě snižte na 160 °C a pečte čtyřicet minut.
Jako další variantu můžete upéct koláč s přídavkem 100 g sušené šunky nebo anglické slaniny, kterou osmahnete s cibulí.
Ohodnoťte tento recept: