Kulajda


hrst sušených hub
2 lžíce másla
4 lžíce hladké mouky
litr vody nebo hovězího vývaru
4 větší brambory
400 ml smetany na vaření nebo 300 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
kopr, sůl, pepř, ocet a cukr
4 vejce
Houby namočte alespoň na 2 hodiny do studené vody. Vhodnější je namočit je večer a vařit druhý den.
Z másla a mouky připravte světlou jíšku.
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody nebo vývaru. Přidejte namočené houby a uvařte. Čerstvé houby stačí přidat v polovině vaření brambor. Uvařte doměkka.
Do vroucí polévky přidejte vychlazenou jíšku, povařte a zjemněte smetanou. Nechte ještě chvilku provařit.
Připravte si ztracená vejce.
V menším rendlíku přiveďte k varu vodu, a jakmile se začne vařit, vlijte do ní lžíci octa. Vodu nesolte! Vodou v rendlíku rychle zamíchejte, aby vznikl vír. Do jeho středu vlijte jedno vajíčko. Vír se postará o to, aby bílek obalil žloutek. Jakmile je bílek pevný, odstavte rendlík z plamene a nechte vejce dojít. Stačí na to asi 2 - 3 minuty.
Teď už zbývá jen polévku dochutit. Osolit a okyselit, případně dosladit. Ocet do polévky by měl být teplý, aby se nesrazila. Můžete ochutit bílým pepřem. Úplně nakonec přidejte najemno nasekaný kopr.
Do talíře vložte ztracené vejce a zalijte polévkou.
A nakonec ještě můj tip, který jsem se naučila ve Francii a polévku nebo koprovku skvěle dochutí.
Karamelový ocet
3 - 4 lžíce cukru rozpusťte na karamel, zalijte octem a povařte. A to je všechno. Karamelem dochutíte nejen kulajdu, ale i koprovku nebo fazolovou polévku. Můžete ho přelít do pěkné skleničky a mít na stole jako dochucovadlo.
Ohodnoťte tento recept: