Dort Pavlova


4 bílky z velkých vajec nebo 5 z menších vajec
200 g cukru krupice
2 kelímky šlehačky
čerstvé jahody nebo jiné bobulovité či měkké ovoce
Troubu předehřejte na 150 °C.
Bílky s cukrem šlehejte s pomocí šlehače alespoň 10 minut, až se pod metličkou začnou tvořit pevné špičky, které se v podstatě vůbec neohýbají dolů.
Plech vyložte papírem na pečení a lžící na něj naneste 3 stejně velké kulaté placky z ušlehaného sněhu.
Nejlépe je nakreslit si obrys podle talíře. Papír položte na plech obrysem dolů a těsto rozetřete po celé ploše kruhu.
Vložte do trouby a pečte do úplného usušení při teplotě kolem 100 °C. To může trvat i několik hodin. Při teplotě 120 °C stačí zhruba půl hodiny, ale korpusy dostanou béžový nádech. Upečené nechte vychladnout.
Ušlehejte šlehačku dotuha a naneste na jednotlivé pláty. Sestavte dort a uložte do lednice. Nechte odležet alespoň hodinu, ale klidně může zůstat v lednici i do druhého dne.
Šlehačku naneste i na horní stranu dortu.
Vyjměte z lednice, ozdobte čerstvým ovocem a podávejte.
Ohodnoťte tento recept: