Domácí rohlíky


500 g hladké pšeničné mouky
280 ml vlažné vody
80 g změklého sádla
11 g soli
21 g čerstvého droždí nebo 6 g instantního
Mouku v míse nebo robotu promíchám se solí, případně instantním droždím, přídám vodu a sádlo. Čerstvé droždí rozdrobím nebo rozpustím v části vody se špetkou cukru.
Robot zapnu na nejnižší otáčky a nechám suroviny propojit, potom otáčky zvednu a nechám hníst alespoň 5 minut, až vznikne hladké, nelepivé těsto.
Nechám kynout asi hodinu a půl.
Potom těsto vyndám na pomoučený vál a rozdělím na bochánky, většinou 70-80 g a klidně si na to vytáhnu váhu, abych měla rohlíky stejné.
Bochánky nechám chvilku odpočinout. Mezitím si uklidím mísu od těsta, připravím plechy s pečicícm papírem a zapnu troubu na 230 °C.
Z bochánků vyválím trojuhelníky, které smotám od nejširší strany ke špičce. Na nejširší straně složím růžek. Rohlík po zamotání vytvaruji a položím na plech. Musím myslet na to, že rohlíky nabydou, takže na plechu nechám mezery.
Postříkám vodou a nechám ještě 15 minut kynout. Postříkané je posypu mákem, solí, kmínem, jak je libo a přikryju utěrkou.
Na dno trouby vložím menší pekáček nebo misku s vodou a nechám ji propařit. Vložím vykynuté rohlíky a peču asi 13 minut, v některé troubě to může být i 10 minut.
Upečené zlatavé rohlíky nechám chladnout na mřížce.
Ohodnoťte tento recept: