Moučníky a cukroví

Křehké mrkvové řezy s tvarohem

těsto

250 g másla
300 g celozrnné špaldové mouky
300 g hladké mouky
150 g cukru moučky
1 kypřicí prášek do pečiva
250 g najemno nastrouhané mrkve
1 lžíce citronové šťávy
2 žloutky

náplň

500 g tvarohu ve vaničce
1 vanilkový cukr
50 g cukru moučky
4 bílky

Mrkev nastrouhám najemno, v míse nebo v robotu smíchám se zbytkem surovin a nechám uležet v lednici alespoň 2 hodiny.

Když chci začít péct, vyndám těsto z lednice, připravím si vál.

Plech asi 25x38 cm vyložím pečicím papírem.

Z bílků ušlehám sníh, nejlépe v robotu, a dám si ho do mísy stranou.

Do mísy od sněhu vložím tvaroh, cukr, žloutky, vanilkový cukr a zamíchám nebo chvilku zašlehám. Ručně zlehka vmíchám sníh z bílků.

Těsto na válu je právě teď připravené ke zpracování, rozdělím ho na poloviny, vyválím na rozměr plechu, polovinu těsta vložím na plech vystlaný papírem.

Rovnoměrně nanesu tvarohovou náplň a přiklopím druhým plátem.

Peču klasicky 40 minut při teplotě 180 °C.

Nechám vychladnout a krájím na řezy. Kdo má raději sladší, tak si ho může jemně poprášit moučkovým cukrem.

varianty

Náplň z dušených jablek nebo máku ve spojení s tímto těstem také nemá chybu. Do tohoto moučníku je vylepšuji sněhem ze dvou bílků, které mi zbudou - lehce zamíchám do vychlazené náplně. Vyzkoušejte!

Ohodnoťte tento recept: 

30 hlasů

Další recepty Celý díl