Zázvorový sirup a zázvor v medu


Zázvorový sirup
500 g oloupaného zázvoru
1 l vody
Oloupaný zázvor nakrájím na menší kousky a rozmixuji ve vodě.
Nechám 24 hodin vylouhovat na chladném místě. Potom scedím a dám stejné množství cukru, jako mám výluhu.
Povařím, nechám vychladnout a nakonec vmíchám šťávu ze dvou citronů. Sirup používám jako prevenci proti chřipkovým onemocněním - jednu lžíci každé ráno. Nejčastěji ho ředím horkou vodou a piju horký na zahřátí. Výborný je také ředěný minerálkou s plátkem citronu jako osvěžující nápoj.
Zbytek vylouhovaného zázvoru uchovám v lednici a použiju na čaj. Nebo ho lze nechat vylouhovat ještě jednou a udělat si slabší sirup, ale rozhodně nevyhazovat.
Zázvor v medu
300 g zázvoru
med
Strouhat zázvor pokaždé, když si chci udělat čaj, mě natolik obtěžovalo, že jsem zkusila nastrouhat zázvor na hrubém struhadle a zalít medem. V lednici vydržel opravdu dlouho, proto jako osvědčený recept posílám dál.
Zázvor do sklenice dobře napěchujte a zalijte medem. Je až neuvěřitelné, kolik strouhaného zázvoru se vejde do malé skleničky.
Na přípravu čaje stačí vzít lžičku, zalít vodou a přidat citron. Odpadá tak proces, který znáte – loupat, krájet, zjistit, že v lednici máme zázvor, který je vyschlý nebo dokonce plesnivý…
Ohodnoťte tento recept: