Krůtí vývar


Skelet z krůty, všechny odřezky, kůže a kosti
2 střední mrkve
1 petržel větší petržel i s natí
kus celeru
1 cibule nebo 2 menší, může být bílá i červená
3- 5 stroužku česneku
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
Sůl
Na sporák dejte velký hrnec vložte do něj maso, zeleninu, koření a sůl, zalijte vodou a pomalu vařte. V průběhu vaření sbírejte pěnu, vývar nepřikrývejte, nechte vařit odkrytý. Pokud potřebujete dolít vodou, přilévejte vždy jen horkou z varné konvice, aby se vývar nepřestal vařit a nezakalil se.
Vývar nevařte, ale táhněte, nechte ho pomaličku bublat na plotně alespoň dvě hodiny.
Hotový vývar sceďte přes hustý cedník, zeleninu vyhoďte, maso oberte a použijte do polévky.
Pokud je z čeho udělat vývar, je to přímo povinnost, protože tak zužitkujeme zbytky masa, kosti i méně hezkou zeleninu.
Vývar si můžeme po vychladnutí zamrazit nebo zavařit – zavařujeme asi půl hodiny při 100 °C.
Pokud máte před vařením vývaru rozpálenou troubu, vložte maso i se zeleninou na 20 minut do trouby a teprve potom dejte vařit vývar. Získáte plnější chuť i barvu. A pokud jste pekli krůtu celou, udělejte si vývar z pečeného skeletu, přidejte zbytky šťávy z pečení a budete překvapení, jak dobře jde zbytky využít. Vývar použijete na polévku, omáčku, do bulguru, rizota, na podlití pečeně.
Ohodnoťte tento recept: