Kysané zelí ve sklenici
Na 1 kg nakrouhaného zelí budeme potřebovat 20 g soli a lžičku kmínu
zavařovací sklenice s víčky
hlavu na zavření víček
Zelí očistíme, zbavíme vrchních listů, rozkrojíme, vykrojíme košťál a nakrouháme, nejlépe na ručním nebo elektrickém krouhači.
Dáme do větší nádoby a podle návodu prosolím promačkáme a pokmínujeme. Necháme 2-3 hodiny stát. Potom co nejvíce napěchujeme do sklenic, necháme prostor alespoň 3 cm, sklenice zavřeme víčky a dáme do nějaké nádoby, pekáče, kdyby přetekla šťáva při kvasném procesu.
Sklenice necháme v pokojové teplotě, kolem 20 stupňů 2-3 týdny. Víčka se s probíhajícím kvasným procesem vyboulí, jakmile splasknou, je hotovo.
Ideální je dát sklenice do tmavé místnosti. Jakmile proběhne kvasný proce, sklenice uklidíme na chladné místo, kde vydrží klidně rok.
Placky z košťálů
Košťály nevyhazujeme, ale uvaříme v páře doměkka, nakrájíme na nudličky a promícháme s anglickou slaninou, také nakrájenou na nudličky. Osolíme, okořeníme majoránkou a mletým pepřem, zahustíme polohrubou moukou.
Z těsta vyválíme placky, které pečeme na suché pánvi. Po upečení mažeme máslem a podáváme jako přílohu nebo i samostatné jídlo.
Ohodnoťte tento recept: