Luštěniny a obiloviny

Krémové dýňové rizoto

300 g rýže arborio nebo carnarolli
400 g dužiny z dýně hokaido
100 g másla
100 g parmazánu
4 větší šalotky
800 ml zeleninového vývaru
sůl
čerstvě mletý pepř
3 lžíce olivového oleje
250 ml suchého bílého vína
100 g mascarpone

V pánvi rozehřejte zhruba lžíci másla a tři lžíce oleje. Nechte v tuku zesklovatět nadrobno pokrájenou šalotku a přidejte zrnka nepropláchnuté rýže. Když začnou zlátnout, zalijte je vínem a nechte ho zcela odpařit. Poté vše zalijte asi třemi naběračkami vývaru a přidejte na kostičky pokrájenou dužinu z dýně. Rizoto vařte a míchejte asi 20 minut – vždy, když se vývar odpaří, zalijte rýži další dávkou vývaru. Po dvaceti minutách vypněte sporák a do rizota přimíchejte mascarpone, parmazán a máslo. Nechte asi tři minuty dojít, dochuťte solí a pepřem a podávejte s nastrouhaným parmazánem.

Rizoto můžete použít i jako přílohu k masu, v tomto případě vynechte mascarpone.

Vynikající je s rozmarýnem, který přidáte v poslední fázi nebo se šalvějí, kterou naopak dáte hned po cibulce a také s česnekem, ten dejte rovnou s cibulkou. A ke všem variantám je možné přidat nahrubo nasekané opražené vlašské ořechy.

Ohodnoťte tento recept: 

13 hlasů

Další recepty Celý díl