Zeleninová jídla

Dýňový slaný koláč s hruškou a modrým sýrem

Těsto

300 g hladké mouky
150 g másla
1 vajíčko
2 lžíce mléka
½ lžičky soli
trochu másla a hrubé mouky na vysypání formy

Náplň

1 menší dýně Hokkaidó
1 hruška
3 vejce
150 ml smetany
120 g gorgonzoly,
čerstvá bazalka
sůl
čerstvě umletý pepř
špetka muškátového oříšku
olivový olej na pečení dýně

Dýni umyjte a rozkrájejte ji i se slupkou na měsíčky. Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Dýňové měsíčky vyskládejte na plech na pečicí papír a zakápněte je olivovým olejem, osolte a opepřete. Dýni nechte péct asi 30 minut, dokud nezměkne, poté ji nechte vychladnout.

Ze surovin na těsto zpracujte těsto, zabalte ho do fólie a nechte v lednici odpočinout.

Zatímco těsto odpočívá, připravte si náplň. Smíchejte smetanu, mléko, vejce, muškátový oříšek a nadrobno pokrájenou bazalku, osolte, opepřete a dejte prozatím stranou. Na kousku másla osmahněte pár lístků šalvěje a nechte ji rozvonět. Máslo nalejte do náplně, lístky si odložte.

Těsto rozválejte a vyložte do formy. Do takto připraveného těsta úhledně naskládejte dýňové měsíčky střídavě s hruškou, kterou jste nakrájeli rovněž na měsíčky. Zasypejte kostičkami gorgonzoly a zalijte připravenou náplní.

Pečte při 180 stupních přibližně 45 minut, dozlatova. Ozdobte lístky šalvěje a podávejte teplý nebo studený.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl