Martinské rohlíčky trochu jinak
Těsto
400 g polohrubé mouky
250 g másla
150 ml zakysané smetany 16-18 % tuku
špetka soli
Náplň ořechová
150 g mletých ořechů
100 g moučkového nebo krupicového cukru
1 bílek
Na potření
1 žloutek
Ze surovin na těsto zpracujeme těsto, které můžeme na chvíli dát do lednice.
Připravíme si sníh z bílku, přidáme cukr a ořechy, případně můžete přidat trošku skořice a citrónové kůry.
Těsto rozválíme na velikost dezertního talířku, rozdělíme na čtvrtiny - vzniknou 4 trojúhelníky. K nejširší straně trojúhelníku dáme náplň a rolujeme rohlík až ke špičce těsta.
Na plech dáme pečící papír, položíme rohlíček, který mírně zatočíme do tvaru, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 15 - 20 minut.
Tradiční rohlíčky jsou s droždím, ale těmto nikdo neodolá. A z těsta si můžete připravit znamenitý štrúdl.
Stejným způsobem jako ořechovou náplň připravíte i mandlovou nebo kokosovou jako další variantu. Skvělá a tradiční je maková a recept na dobrou makovou náplň najdete zvlášť.
Ohodnoťte tento recept: