Bramborové halušky se zelím


250 g brambor
300 g polohrubé mouky
sůl
1 vejcesáček kysaného zelí
3 lžíce cukru
mletý pepř
sůl
sádlo
1 cibule
Dáme vařit do většího hrnce osolenou vodu.
Brambory nastrouháme na kaši. K bramborám přidáme mouku, vejce, osolíme a promícháme.
Přes síto na halušky protlačujeme těsto do vroucí vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené. Scedíme.
Na sádle si osmahneme jemně nakrájenou cibuli. Jakmile je dozlatova osmažená, přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat. Na karamel dáme zelí ze sáčku nebo ze sklenice i s nálevem.
Opatrně, protože horký karamel prská. Zelí krátce podusíme a vydusíme šťávu. Mělo by být skoro suché. Osolíme a opepříme. Smícháme s haluškami a podáváme jako přílohu například ke kachně.
Halušky polité škvarky ze slaniny jsou skvělé jako samostatné jídlo.
Ohodnoťte tento recept: