Maso

Kachní paštika

800 g kachních jater
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 dl červeného suchého vína
100 g másla
100 ml smetany ke šlehání
svazek čerstvého tymiánu
3 hrsti sušených brusinek
3 hrsti mandlových plátků
sůl
čerstvě mletý pepř
50 g másla na zalití paštiky

Játra zbavíme přebytečných blan a nakrájíme je na kousky asi 5x5 cm. Cibuli nakrájíme na půlkolečka. Česnek na menší kousky.

Na pánvi rozpustíme máslo, osmahneme cibuli, přidáme česnek a restujeme asi minutu. Vložíme játra a necháme zatáhnout. Restujeme asi 5 minut ze všech stran. Podlijeme vínem a vložíme hrst čerstvého tymiánu.

Necháme odpařit alkohol z vína a chvilku podusíme. Rozkrojíme kousek jater, abychom se ujistili, že jsou hotová. Osolíme, opepříme a stáhneme z ohně. Zalijeme smetanou. Necháme trochu vychladit.

Vložíme do mixéru. Část šťávy ponecháme na pánvi, budeme ji přidávat. Mixujeme a přidáváme šťávu podle potřeby, aby byla paštika jemná, ale ne moc řídká. Brusinky a mandle můžeme rozmixovat nebo zamíchat kousky až do hotové paštiky. My máme raději kousky v paštice.

Dobře umixovanou paštiku dochutíme solí a pepřem (případně tymiánem) a naposledy krátce promixujeme. Nalijeme do misky, ve které ji chceme podávat a zalijeme máslem, ve kterém chvilku povaříme větvičku tymiánu. Máslo malinko osolíme.

Můžeme ozdobit mandlovými lupínky, brusinkami a tymiánem. Máslo musí být po celém povrchu paštiky, aby neoschla.

Podáváme s nasucho opečeným chlebem nebo bagetkou či čerstvou domácí vekou.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl