Moučníky a cukroví

Vánoční punčové cukroví

150 g pšeničné mouky
100 g másla
50 g moučkového cukru
½ sáčku vanilkového cukru
1 žloutek

Náplň

100 ml mléka
60 g cukru
150 g strouhaných ořechů
20 ml rumu
meruňkový džem

100 g cukru
5–6 lžic horkého červeného vína
případně trochu červeného barviva

Na těsto smícháme mouku, máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr a žloutek. Rychle uhněteme.

Necháme asi 2 hodiny odpočívat. Potom těsto rozválíme na tloušťku asi 2 mm a vykrajujeme kytičky nebo hvězdičky o průměru asi 3 cm. Pečeme při teplotě 160 °C asi 5–8 minut.

Na náplň přivedeme mléko a cukr k varu. Přidáme nastrouhané ořechy. Krátce opražíme, necháme vychladnout a přidáme rum i meruňkový džem. Slepujeme po dvou k sobě. Potíráme polevou.

Náš tip

Zdobit můžeme nasekanými pistáciemi nebo krystalky soli z jehličí podle našeho receptu.

Ohodnoťte tento recept: 

31 hlasů

Další recepty Celý díl