Sladká chilli omáčka


150 g cukru
250 ml převařené vody
125 ml bílého vinného nebo rýžového octa
10 stroužků česneku
4 velké červené chilli papričky
2 červené papriky
1 větší cibule
2 lžíce medu
šťáva ze 2 limetek nebo 1 citronu
1 lžíce soli
3 lžíce studené vody
2 zarovnané lžíce kukuřičného škrobu nebo 2 lžičky guarové gumy
Vodu s cukrem dáme vařit. Přidáme ocet, sůl a postupně nasekáme nebo namixujeme všechnu zeleninu. Chilli papričky je možné nasekat i se semínky nebo použít i sušené.
V trošce vodě rozmícháme guarovou gumu nebo škrob a směs zahustíme. Pár minut povaříme, dochutíme medem, limetkou nebo citronem a nalijeme do lahví.
Guarová guma vytvoří krásnou emulzi.
Guarová guma je rozpustná vláknina a má větší zahušťovací schopnost než klasický škrob. Díky svým vlastnostem prodlužuje čerstvost výrobků, funguje jako pojidlo, ovlivňuje barvu, konzistenci i vlastnosti konečného výrobku.
Vyrábí se z guarových bobů, semen rostliny Cyamopsis tetragonoloba podobné fazoli.
Ohodnoťte tento recept: