Různé

Sladká chilli omáčka

150 g cukru
250 ml převařené vody
125 ml bílého vinného nebo rýžového octa
10 stroužků česneku
4 velké červené chilli papričky
2 červené papriky
1 větší cibule
2 lžíce medu
šťáva ze 2 limetek nebo 1 citronu
1 lžíce soli
3 lžíce studené vody
2 zarovnané lžíce kukuřičného škrobu nebo 2 lžičky guarové gumy

Vodu s cukrem dáme vařit. Přidáme ocet, sůl a postupně nasekáme nebo namixujeme všechnu zeleninu. Chilli papričky je možné nasekat i se semínky nebo použít i sušené.

V trošce vodě rozmícháme guarovou gumu nebo škrob a směs zahustíme. Pár minut povaříme, dochutíme medem, limetkou nebo citronem a nalijeme do lahví.

Guarová guma vytvoří krásnou emulzi.

Guarová guma je rozpustná vláknina a má větší zahušťovací schopnost než klasický škrob. Díky svým vlastnostem prodlužuje čerstvost výrobků, funguje jako pojidlo, ovlivňuje barvu, konzistenci i vlastnosti konečného výrobku.

Vyrábí se z guarových bobů, semen rostliny Cyamopsis tetragonoloba podobné fazoli.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl