Řezy ze svařeného vína – vánoční sen


Tyto vlhké řezy ze svařeného vína jsou rychlé na přípravu a zaručeně vystačí pro celou rodinu. Díky jemné polevě ze svařeného vína se stanou oblíbenými na vánočním rautu.
250 g másla
150 g cukru
1 lžička skořice
1 špetka soli
5 vajec
270 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
150 ml svařeného vína
150 g hořké čokolády
Poleva
150 g moučkového cukru
4 lžíce červeného sirupu
4 lžíce svařeného červeného vína
3–4 lžíce nasekaných pistácií
případně na dobarvení červená potravinářská barva
Troubu předehřejeme na teplotu 180 °C. Plech na pečení o velikosti 38 x 45 cm vymažeme máslem nebo vysteleme papírem na pečení.
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, zašleháme sůl a skořici. Postupně přidáváme vejce a při vysokých otáčkách šleháme.
Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva. Střídavě přimícháváme s vychlazeným svařeným vínem k pěně z vajec a cukru. Nakonec nadrobno nasekáme čokoládu a vmícháme ji do těsta.
Nalijeme na připravený plech a rozetřeme dortovou stěrkou. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut a necháme zcela vychladnout.
Na polevu smícháme moučkový cukr s červeným sirupem, vychladlým svařeným vínem a podle potřeby s několika kapkami červeného potravinářského barviva.
Polevu nalijeme na koláč a stěrkou rovnoměrně rozetřeme. Posypeme pistáciemi a necháme zaschnout. Krájíme na kosočtverce o velikosti 3 x 4 cm.
Vydrží asi 3 týdny v uzavřené dóze.
Ohodnoťte tento recept: