Bramborová buchta


5 středních brambor
1 vejce
1 palice česneku
6 snítek čerstvé majoránky
1 hrst sušené majoránky
1 lžička soli
42 g droždí
5 vrchovatých lžic polohrubé mouky
2 lžíce strouhanky
50 ml oleje
200 ml mléka
1 hrst mákusádlo na vymazání
strouhanka na vysypání
Brambory neloupeme (když je hezká slupka), nastrouháme je na hrubém struhadle. Česnek prolisujeme.
Do mísy s nastrouhanými bramborami a česnekem přidáme vejce, čerstvou i sušenou majoránku, přilijeme olej, vlažné mléko i rozdrobené droždí. Dobře promícháme.
Těsto by mělo být řidší než na bramborák. Necháme ho 30–40 minut kynout, aby zdvojnásobilo objem.
Nakynuté těsto nalijeme na pekáč vymazaný sádlem a vysypaný strouhankou. Posypeme mákem a dáme péct do trouby při teplotě 200 °C na 30–40 minut, dokud nemá dočervena upečenou kůrku.
Podáváme jako přílohu k husté polévce nebo jako hlavní jídlo či jen tak k pivu nebo vínu.
Ohodnoťte tento recept: