Červená řepa Wellington


15 g sušených hříbků
8 menších červených řep
4 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
cukr
600 g hnědých žampionů
2 šalotky
1 stroužek česneku
½ svazku petržele
500 g mraženého listového špenátu
1 lžíce středně ostré hořčice
2 lžičky medu
300 g máslového listového těsta1 menší vajíčko
Dip
150 g zakysané smetany
1 lžíce citronové šťávy
sůl
pepř
cukr
Hříbky namočíme asi na 1 hodinu do studené vody. Předehřejeme troubu na teplotu 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Oloupeme červenou řepu (Pozor, dělá skvrny! Používáme jednorázové rukavice!), potřeme ji 2 lžícemi oleje a špetkou soli. Rozložíme na plech a pečeme asi 45 minut.
Mezitím očistíme žampiony a nakrájíme je velmi najemno. Šalotku a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje. Houby smažíme asi 10 minut. Petrželku omyjeme, osušíme a listy nasekáme. Asi po 8 minutách přidáme šalotku a česnek k houbám. Přidáme špenát, který rozmrazíme v zakryté pánvi na mírném ohni.
Hříbky dobře vymačkáme a nakrájíme nadrobno. Vmícháme do houbové směsi s hořčicí, medem a petrželkou. Vše dochutíme solí a pepřem. Červenou řepu vyjmeme z trouby.
Těsto rozválíme, pokud jsme nekoupili rozválené. Asi ½ houbové směsi rozetřeme jako pruh uprostřed plátů těsta. Na kratších stranách necháme malý okraj. Navrch položíme vedle sebe červené řepy.
Přibližně ½ houbové směsi rozetřeme na řepu a přitiskneme. Přes řepu položíme kratší a delší pláty těsta a srolujeme je.
Plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj roládu. Rozšleháme vejce a potřeme jím roládu.
Pečeme v horké troubě asi 30 minut.
Zakysanou smetanu smícháme s citronovou šťávou. Dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru.
Podáváme k řepě jako dip.
Náš tip
Pro lepší manipulaci vytvoříme 2 menší rolády.
Ohodnoťte tento recept: