Česnekové placky


300 g hladké mouky
200 ml vlažné vody
20 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 lžička celého kmínu
2 lžíce oleje
Na potření
4 stroužky česneku
2 lžíce vody
2 lžíce rozpuštěného sádla
Nejprve si připravíme kvásek! Droždí rozpustíme ve 200 ml vlažné vody, přidáme cukr, dobře promícháme a necháme 5–7 minut stát.
Potom přidáme mouku, sůl, kmín a špetku cukru. Rukama uhněteme těsto a vytvarujeme bochník. Mísu přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme na teplém místě 40–60 minut kynout. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
Pak těsto přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Placka by měla být silná asi 2 cm. Dobrým trikem pro tvarování je potřít si ruce olejem.
Těsto potřeme připravenou směsí. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi půl hodiny při teplotě 180 °C.
Po upečení vyjmeme, potřeme trochou vody a necháme vychladnout.
Ohodnoťte tento recept: