Zeleninová jídla

Čalamáda bez sterilizace

2,5 kg zelí
1 kg paprik
½ kg cibule
½ kg mrkve
150 g cukru
500 ml octa
100 ml oleje
1 sáček kořenícího přípravku na nakládání zeleniny

Zelí a mrkev nastrouháme na struhadle, přidáme nakrájenou papriku (hezky vypadají papriky různých barev), cibuli a vše spolu pořádně promícháme.

Ocet, olej, cukr a kořenící přípravek na nakládání zeleniny promícháme, aby se cukr rozpustil.

Připravený nálev scedíme do zeleniny a promícháme.

Takto připravenou čalamádu necháme několik hodin stát. Potom ji naplníme do čistých sklenic. Zelenina musí být zcela zalitá nálevem, popřípadě šťávou ze zeleniny.

Důležité

Je nutné použít DEKO na zavařování zeleniny a hub, obsahuje malé množství konzervantu, které udrží zeleninu bez sterilizace.

Náš tip

Zeleninu je možné uchovat i ve větším kbelíku s víkem a postupně odebírat čistou vidličkou. Skladujeme na chladném místě (ve špajzu či ve sklepě).

Ohodnoťte tento recept: 

199 hlasů

Další recepty Celý díl