Kulajda z cukety


400 g očištěné cukety
4 brambory
1 větší cibule
2 stroužky česneku
hrnek sušených hub nebo 2 hrnky čerstvých
200 g smetany
750 ml vody nebo vývaru
olej
sůl
mletý pepř
1 bobkový list
kopr
ocet
cukrk servírování
vejce
Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji. Přidáme nastrouhanou cuketu a jednu bramboru. Osolíme, přidáme bobkový list, trošku mletého pepře a zalijeme vývarem nebo vodou.
Ostatní brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka. Vývar můžeme použít do polévky.
Zvlášť uvaříme houby. Sušené předem namočíme a uvaříme doměkka, čerstvé stačí lehce osmahnout a podusit.
Z polévky vyndáme bobkový list a rozmixujeme spolu se smetanou a česnekem. Do pravé kulajdy česnek nepatří, ale v cuketové se přímo vyjímá. Můžeme ho však vynechat. Podle potřeby naředíme vývarem z hub.
Do rozmixované polévky vložíme brambory, houby, dochutíme solí, octem, cukrem a koprem.
Podáváme se ztraceným vejcem nebo vejcem uvařeným na hniličku. Ozdobíme snítkou kopru.
Tato polévka je k nerozeznání od té zahuštěné moukou. Je lehká, bezlepková a velmi chutná.
Ohodnoťte tento recept: