Palačinkový dort
Originál recept podle Alžběty II.
4 hrnky hladké mouky
4 lžíce cukru krupice
2 hrnky mléka
4 celá vejce
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky vinného kamene
2 lžíce rozpuštěného a vychladlého máslaolej nebo přepuštěné máslo na smažení
Rozšleháme vejce, cukr a asi polovinu mléka. Přidáme mouku a dobře promícháme. Podle konzistence těsta přidáme zbytek mléka, jedlou sodu a vinný kámen. Vmícháme rozpuštěné máslo.
Po důkladném vyšlehání můžeme začít smažit palačinky (na rozpálené pánvi s troškou oleje) po obou stranách dozlatova.
Náš tip
Vinný kamen lze nahradit práškem do pečiva nebo místo jednoho hrnku mléka dáme hrnek podmáslí a vinný kámen vynecháme.
Krém
250 g mascarpone
125 ml smetany ke šlehání
2 – 3 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
2 lžičky vanilkového extraktu
1 sklenička dobré marmeládyovoce na ozdobení
Na rozpálenou nepřilnavou pánev mašlovačkou naneseme trošku rozpuštěného másla nebo oleje. Jen v tenké vrstvě.
Doprostřed nalijeme jednu malou naběračku palačinkového těsta a krouživým pohybem zápěstí těsto rozlijeme po celé ploše pánve.
Na mírném plamenu pečeme dozlatova. Většinou to je pár vteřin! Poznáme to tak, že zmatní povrch ještě nepečené strany palačinky.
Obrátíme pomocí špachtle, někdo umí palačinku vyhodit do vzduchu a otočit. Opečeme dozlatova i druhou stranu.
Upečené palačinky skládáme na sebe a necháme úplně vychladnout. To je dost těžký úkol, ubránit palačinky před nájezdem hladovců.
Mascarpone smícháme s cukrem, ale nešleháme, aby nezřídlo! V jiné míse vyšleháme šlehačku a opatrně ji vmícháme do mascarpone.
Dort skládáme tak, že střídáme vrstvu, kterou promažme marmeládou a krémem. Poslední palačinka by měla být namazaná krémem, do kterého posadíme ovoce, kterým dort ozdobíme.
Ohodnoťte tento recept: