Sirup ze smrkových výhonků


500 g smrkových výhonků
2 na plátky nakrájené citrony
1 l vody
500 g cukru
Vařený sirup ze smrkových výhonků neobsahuje vitamín C jako ten, kdy se výhonky prosypou cukrem. Má však větší účinnost, protože se voňavé silice varem uvolní. Sbíráme výhonky maximálně do 5 cm.
Výhonky vložíme do hrnce do litru vody s oloupanými a na plátky nakrájenými citrony. Povaříme dvacet minut (přikryté pokličkou). Vše dáme na noc do lednice. Po prvním vaření a odležení bude tekutina zakalená uvolněnou citronovou šťávou. Slijeme přes sítko a dáme do čistého hrnce spolu s cukrem. Necháme probublávat, dokud se cukr nerozpustí.
Nalijeme do sterilních lahví a při potížích užíváme. Vědecky uznávané je vnitřní užití smrkového jehličí a smrkové silice při katarech dýchacích cest a zevní při revmatických potížích a mírných svalových a nervových bolestech.
Při zevním použití se prsa a záda natírají smrkovou jehličnatou silicí, lihovými roztoky, mastmi nebo gelem. Pro tyto účely se smrkové výhonky nakládají do alkoholu.
Ohodnoťte tento recept: