Sýry

Domácí sýr z čerstvého mléka a tvarohu

500 g plnotučného tvarohu (obyčejný, balený v kostce, ne z vaničky)
500 ml čerstvého mléka
70 g másla
lžička sody
sůl

bylinky, zelený pepř, sušená rajčata, ořechy – na dochucení

Do hrnce nalijeme mléko a přidáme rozdrobený tvaroh. Zahříváme, dokud se neoddělí syrovátka.

Scedíme přes plátýnko, kterým si vyložíme cedník. Hmotu vrátíme do hrnce, přidáme máslo i sodu a mícháme, dokud se hmota nezačne tavit. Osolíme a důkladně promícháme. Hmota by měla být hladká a měla by se táhnout.

Vylijeme hmotu do formy vystlané potravinářskou fólií, abychom sýr lépe vyklopili.

Sýr můžeme nechat čistý nebo dochutit kořením, naloženým zeleným pepřem, bylinkami, sušenými rajčaty či ořechy. V takovém případě je přidáváme nakonec spolu se solí a důkladně promícháme.

Sýr necháme ve formě vychladnout, nejlépe do druhého dne.

Ohodnoťte tento recept: 

81 hlasů

Další recepty Celý díl