Domácí sýr z čerstvého mléka a tvarohu
500 g plnotučného tvarohu (obyčejný, balený v kostce, ne z vaničky)
500 ml čerstvého mléka
70 g másla
lžička sody
sůlbylinky, zelený pepř, sušená rajčata, ořechy – na dochucení
Do hrnce nalijeme mléko a přidáme rozdrobený tvaroh. Zahříváme, dokud se neoddělí syrovátka.
Scedíme přes plátýnko, kterým si vyložíme cedník. Hmotu vrátíme do hrnce, přidáme máslo i sodu a mícháme, dokud se hmota nezačne tavit. Osolíme a důkladně promícháme. Hmota by měla být hladká a měla by se táhnout.
Vylijeme hmotu do formy vystlané potravinářskou fólií, abychom sýr lépe vyklopili.
Sýr můžeme nechat čistý nebo dochutit kořením, naloženým zeleným pepřem, bylinkami, sušenými rajčaty či ořechy. V takovém případě je přidáváme nakonec spolu se solí a důkladně promícháme.
Sýr necháme ve formě vychladnout, nejlépe do druhého dne.
Ohodnoťte tento recept: