Houby à la Stroganoff


2 cibule
500 g hub
1 lžíce hořčice
1 lžíce mleté papriky
1 lžíce mletého kmínu
100 g másla nebo oleje
2 lžíce hladké mouky
500 ml vývaru
2 dl smetany ke šlehání
sůl
pepř
cukr
citronová šťáva (podle chuti)
petrželová nať
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme ji na másle nebo oleji, dokud nezměkne. Pak přidáme houby, hořčici, papriku, sůl, pepř, kmín a promícháme.
Posypeme hladkou moukou a podlijeme vodou nebo hovězím vývarem. Vaříme na mírném ohni asi 15 minut, dokud omáčka nezhoustne a houby nejsou měkké.
Přidáme smetanu, citronovou šťávu, osolíme, opepříme, případně chuť dotáhneme troškou cukru a vaříme ještě 2 – 3 minuty.
Podáváme s rýží nebo širokými nudlemi a posypeme nasekanou petrželovou natí.
Tento recept je tradiční českou verzí (dle ČSN) hovězího stroganoffu, která se liší od ruského originálu, do kterého se dává zakysaná smetana.
Masová varianta
500 g hovězího zadního nakrájíme na nudličky, osolíme, opeříme a zprudka osmahneme na pánvi, dokud není maso měkké a zlatavé. Maso odložíme stranou a vložíme zpět do hotové omáčky.
Náš tip
Kombinujeme lesní houby a žampiony. Využijeme i sušené houby!
100 g čerstvých hub nahradí 40 g sušených, které předem namočíme, aby nabobtnaly a změkly.
Ohodnoťte tento recept: