Moučníky a cukroví

Řezy Sázená vejce

2 velká vejce (3 menší)
1/3 šálku cukru
50 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
100 g pšeničné mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.

Oddělíme bílky od žloutků. Bílky vložíme do mísy mixéru a vyšleháme do tuhé pěny. Postupně po lžících přidáváme cukr a stále šleháme. Přidáme žloutky, jeden po druhém, a šleháme. Po částech přiléváme olej a pokračujeme ve šlehání. Mouku prosejeme s práškem a stěrkou ji opatrně vmícháme do těsta.

Připravené těsto přeneseme do obdélníkové formy o rozměrech 24 x 34 cm předem vyložené pečicím papírem (jen dno). Rozetřeme! Těsto pokryje papír jen tenkou vrstvou.

Pečeme při teplotě 160 ºC přibližně 15 – 20 minut nebo dokud korpus nezhnědne a není suchý. Vyjmeme a necháme vychladnout. Je možné po vychladnutí dodatečně obrátit vrchní část, aby byla zhnědlá kůrka korpusu na spodní straně a koláč jako celek vypadal lépe.

Tvarohová náplň

500 g tučného nebo polotučného tvarohu, ne z vaničky
500 g vychlazeného mascarpone
200 ml vychlazené smetany ke šlehání
3 lžíce citronové šťávy
1 balení čirého hroznového želé nebo případně citronového želé (na 500 ml vody)
6 – 7 lžic moučkového cukru, podle chuti
1 – 2 malé plechovky meruněk v sirupu (nebo kompot)

Želé důkladně rozpustíme ve 200 ml horké vody (místo 500 ml, jak je uvedeno na obalu). Necháme vychladnout při pokojové teplotě a dbáme na to, aby zůstalo tekuté.

Tvaroh, mascarpone a moučkový cukr vložíme do mísy mixéru. Vyšleháme je! Přidáme šlehačku a šleháme, dokud směs nezhoustne. Přidáme vychladlé a mírně zhoustlé želé a citronovou šťávu. Šleháme, dokud se nespojí.

Směs krémového sýra nalijeme na povrch dortu. Vyrovnáme. Ihned naaranžujeme půlky meruněk ze sirupu a lehce je vtlačíme do krému. Odstavíme stranou, aby ztuhl.

Želé

500 ml meruňkového sirupu (nebo kompotu) o pokojové teplotě
3,5 lžičky želatiny v prášku nebo 4 lístky želatiny

Želatinu zalijeme několika lžícemi meruňkového sirupu (jen tak, aby byla zakrytá) a necháme 10 minut odležet, aby nabobtnala. Postavíme na hořák a za stálého míchání zahříváme, dokud se želatina zcela nerozpustí, nebo ohříváme v mikrovlnné troubě. Odstavíme z hořáku, necháme mírně vychladnout, pak přidáme ke zbytku meruňkového sirupu a dobře promícháme. Pokud jsou vidět malé hrudky želatiny nebo pokud želé není čiré, ohřejeme je v mikrovlnné troubě nebo na hořáku (nepřivádíme k varu). Necháme vychladnout.

Vychladlé a mírně zhoustlé želé nalijeme na směs s meruňkami. Odstavíme, aby zcela ztuhlo.

Nakrájíme na čtverce tak, aby uprostřed každého čtverce byla meruňka. Uchováváme v lednici.

Při použití citronového želé můžeme vynechat citronovou šťávu. Citronové želé je také sladší než hroznové želé, můžeme tedy snížit množství cukru v sýrové směsi.

Želé můžeme připravit z kupovaného průhledného hroznového želé (2 želé rozpustíme v o něco větším než polovičním množství vody, než je uvedeno na obalu).

Náš tip:

Želé můžeme rozpustit v limonádě typu sprite nebo v jiné citronové limonádě bez barvy.

Ohodnoťte tento recept: 

36 hlasů

Další recepty Celý díl