
250 g hovězího předního
250 g hovězí kližky
250 g vepřové plece
hovězí kosti
5 kuliček černého pepře
3 bobkové listy
sůl1 mrkev
2 cibule
2 červené řepy
2 rajčata nebo protlak či rajčata z konzervy
200 g bílého zelí
200 g brambor
50 g másla
2 stroužky česnekucukr a ocet na dochucení
zakysaná smetana
kopr nebo petrželka
Z masa a kostí připravíme vývar, který ochutíme pepřem, bobkovým listem a osolíme. Maso musí být doměkka.
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na másle. Přidáme mrkev nastrouhanou na nudličky a orestujeme. Zalijeme vývarem z masa a přidáme na nudličky nakrájené zelí, brambory nakrájené na kostičky a povaříme asi 30 minut.
Řepu nakrájíme na nudličky a vaříme zvlášť ve vývaru, dokud nebude měkká. Vývar scedíme, maso nakrájíme na kostičky a vložíme do polévky. Přidáme uvařenou řepu, prolisovaný česnek a nakrájená rajčata. Krátce povaříme. Ochutíme octem a cukrem. Polévka by měla být lahodná a sladkokyselá.
Podáváme s kopečkem zakysané smetany a nasekanou petrželkou nebo koprem.
Ohodnoťte tento recept: