Polévky

Zeleninová polévka s rýží, citronovým pestem a masovými kuličkami

2 cibule
2 řapíky celeru
olivový olej
600 g různé zeleniny: hrášek, fenykl, mangold, cuketa, brokolice, chřest, mrkev, kapusta, co máme doma
200 g rýže arborio
2 l kvalitního kuřecího nebo zeleninového vývaru
čerstvý rozmarýn, tymián, petrželka, pažitka
2 stroužky česneku
50 g parmezánu
1 citron
4 lžíce extra panenského oleje
sůl
pepř
300 g vinné klobásy

Cibuli a celer oloupeme, pak je nadrobno nakrájíme a dáme se 2 lžícemi olivového oleje do velkého hrnce. Za občasného promíchání necháme asi 15 minut na mírném plamenu osmahnout.

Mezitím si nakrájíme na kostičky a nudličky ostatní zeleninu. Do hrnce vsypeme rýži, chvilku osmahneme a zalijeme vývarem.

Bylinky svážeme do kytičky a přidáme do hrnce. Z vinné klobásy vymačkáme malé knedlíčky a přidáme do hrnce. Povaříme 15 minut.

Mezitím si připravíme pesto. Rozmixujeme nebo rozdrtíme v hmoždíři česnek s mořskou solí, šťávu z citronu, trochu citronové kůry s panenským olivovým olejem a přimícháme strouhaný parmezán.

Do polévky vmícháme ostatní zeleninu a povaříme 10 – 15 minut, aby se nerozvařila a zachovala si barvu.

Osolíme a opepříme. Servírujeme v misce s lžící citronového pesta.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl