Mrkvová bábovka


4 vejce
150 g cukru krupice
200 ml oleje
300 g oloupané mrkve
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
80 g mletých mandlí
250 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
10 g kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
máslo a mouka na vymazání formy
Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Troubu vyhřejeme na teplotu 170 °C a formu na bábovku vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a přebytečnou mouku z formy vyklepeme.
Ušleháme vejce s cukrem do nadýchané pěny, potom postupně přišleháme olej. Pomocí gumové stěrky přimícháme nastrouhanou mrkev, nastrouhanou pomerančovou kůru, mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
Těsto na bábovku přelijeme do vymazané a moukou vysypané formy a dáme péct na 45–50 minut.
Jestli je bábovka upečená, poznáme, když do ní píchneme špejlí. Po vytažení bude špejle suchá.
Upečenou bábovku necháme vychladnout asi 10 minut na mřížce a potom ji vyklopíme z formy ven.
Náš tip
Obarvíme část těsta práškem matcha tea a získáme pěknou oranžovozelenou bábovku.
Ohodnoťte tento recept: