Krakonošovy drny
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/223/223562220510003/960095.jpg?1675339178)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/12468683635/foto09/recepty/m_12214.jpg?1675337468)
1 kg kapusty
3 vejce
5 lžic mléka nebo smetany
100 g čerstvé strouhanky
250 g uzeného masa
sůl a pepř
muškátový květ nebo mletý kmín
3 stroužky česneku
1 větší cibule
3 lžíce oleje
sádlo nebo olej na vymazání plechu
hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání plechu
Kapustu očistíme, vykrájíme tuhé košťály a povaříme v horké vodě asi 3 minuty. Potom scedíme a schladíme v ledové vodě, aby zůstala pěkně zelená a křupavá.
Uzené maso uvaříme, vývar si ponecháme. Pokud koupíme již uvařené uzené, například moravské uzené, tak ho už nevaříme. V každém případě maso nakrájíme na kostičky.
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji dozlatova. Rohlíky nebo chleba rozmixujeme nebo rozemeleme na strouhanku. Oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme sníh. Žloutky rozšleháme ve větší míse s mlékem nebo smetanou. Česnek prolisujeme a rozšleháme se žloutky.
Do mísy přidáme kapustu, uzené, strouhanku a osmaženou cibuli. Zlehka zamícháme sníh z bílků, osolíme, opepříme a ovoníme muškátovým květem nebo kmínem.
Plech vymažeme sádlem nebo olejem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Směs uhladíme a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 °C dozlatova.
Podáváme samotné se zeleninovým salátem nebo s vařeným bramborem či bramborovou kaší.
Náš tip
Můžeme přidat dušené čerstvé houby nebo uvařené sušené houby, případně zbytek sýra.
Ohodnoťte tento recept: