Různé

Krakonošovy drny

1 kg kapusty
3 vejce
5 lžic mléka nebo smetany
100 g čerstvé strouhanky
250 g uzeného masa
sůl a pepř
muškátový květ nebo mletý kmín
3 stroužky česneku
1 větší cibule
3 lžíce oleje
sádlo nebo olej na vymazání plechu
hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání plechu

Kapustu očistíme, vykrájíme tuhé košťály a povaříme v horké vodě asi 3 minuty. Potom scedíme a schladíme v ledové vodě, aby zůstala pěkně zelená a křupavá.

Uzené maso uvaříme, vývar si ponecháme. Pokud koupíme již uvařené uzené, například moravské uzené, tak ho už nevaříme. V každém případě maso nakrájíme na kostičky.

Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji dozlatova. Rohlíky nebo chleba rozmixujeme nebo rozemeleme na strouhanku. Oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme sníh. Žloutky rozšleháme ve větší míse s mlékem nebo smetanou. Česnek prolisujeme a rozšleháme se žloutky.

Do mísy přidáme kapustu, uzené, strouhanku a osmaženou cibuli. Zlehka zamícháme sníh z bílků, osolíme, opepříme a ovoníme muškátovým květem nebo kmínem.

Plech vymažeme sádlem nebo olejem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Směs uhladíme a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 °C dozlatova.

Podáváme samotné se zeleninovým salátem nebo s vařeným bramborem či bramborovou kaší.

Náš tip

Můžeme přidat dušené čerstvé houby nebo uvařené sušené houby, případně zbytek sýra.

Ohodnoťte tento recept: 

18 hlasů

Další recepty Celý díl