Cizrna na paprice


400 g vařené cizrny
olej nebo máslo
2 cibule
1 lžíce mleté sladké papriky
sůl
vývar nebo voda
pórek
250 ml smetany
citronová šťáva
Propláchnutou cizrnu namočíme na 12 hodin do vody. Vodu pak slijeme a cizrnu vaříme v nové vodě, čímž se zbavíme většiny nadýmavých látek. Vaříme spíše pomalým varem doměkka.
Vaření v tlakovém hrnci trvá asi 40 minut a cizrna je krémovější, klasicky na plotně to trvá asi 1,5 hodiny. Cizrnu nesolíme. Vývar si necháme na omáčku, pokud nepoužijeme masový nebo zeleninový.
Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji nebo másle. Lehce osmahneme papriku, aby nezhořkla a zalijeme vývarem nebo vodou. Osolíme. Povaříme a rozmixujeme. Omáčka bude jemnější, když nebudou vidět kousky cibule. Rozmixujeme si i třetinu cizrny se smetanou. Do hrnce dáme zbytek cizrny a krátce povaříme. Z pórku nakrájíme šikmé proužky a hodíme do omáčky. Dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou podle potřeby.
Toto jídlo je možné připravit ve veganské variantě, když použijeme zeleninový vývar a rostlinnou smetanu a olej. Nejlepší je s bramborovou kaší.
Náš tip
Doporučujeme uvařit si najednou více cizrny a postupně zpracovat na pomazánky, do polévek, na saláty a další jídla.
Ohodnoťte tento recept: