Různé

Domácí hořčice

Základní recept

100 g semínek bílé hořčice
150 ml 8% lihového octa
150 ml vody
4 polévkové lžíce medu nebo cukru krystal
1/2 lžičky mořské soli
1/4 lžičky kurkumy

Svaříme vodu s octem, necháme vychladit a zalijeme hořčičné semínko. Ponecháme stát nejlépe přes noc a druhý den rozmixujeme. Osladíme, osolíme a obarvíme kurkumou.

Gourmetská hořčice

100 g hořčičných semínek (bílá, hnědá)
2 cibule
3 stroužky česneku
150 ml vody
150 ml octa
3 lžičky soli
2 lžíce třtinového cukru nebo medu
3 bobkové listy
2 hřebíčky
3 kuličky nového koření
pár strouhnutí muškátového oříšku
1/4 lžičky mleté kurkumy

Do rendlíku s vínem a octem dáme koření, sůl, cukr a česnek s cibulí. Necháme přibližně 10 minut vařit pod pokličkou. Procedíme, necháme vychladnout a namočíme hořčičná semínka. Ponecháme stát několik hodin, nejlépe přes noc.

Rozmixujeme. Podle potřeby přidáme tekutinu, dochutíme octem, solí a cukrem.

Hořčice potřebuje odpočinek, aby se chuť rozležela a nebyla příliš ostrá.

Naše tipy a rady

- Pokud nechceme ostrou hořčici, orestujeme semínka na chvíli nasucho na pánvi.

- Na ananasovou hořčici přidáme k naloženým semínkům 60 g čerstvého ananasu.

- Přidáním 2 lžiček curry koření vyrobíme skvělou curry hořčici, třeba k vinné klobáse.

- Přidáme lžičku nastrouhané citronové kůry a lžičku citronové šťávy a získáme lahodnou citronovou hořčici.

- Kremžskou hořčici vyrobíme stejným způsobem jako základní, jen smícháme ve stejném poměru hnědá a bílá semínka.

- Na chilli hořčici přidáme lžičku drceného chilli.

- Do paprikové hořčice přimícháme lžičku papriky a lžičku uzené papriky.

- Do medové hořčice přidáme lžíci medu a medem nahradíme i cukr v základním receptu.

- Tymiánovou hořčici vyrobíme přidáním lžičky sušeného nebo čerstvého tymiánu.

Ohodnoťte tento recept: 

25 hlasů

Další recepty Celý díl