Domácí hořčice


Základní recept
100 g semínek bílé hořčice
150 ml 8% lihového octa
150 ml vody
4 polévkové lžíce medu nebo cukru krystal
1/2 lžičky mořské soli
1/4 lžičky kurkumy
Svaříme vodu s octem, necháme vychladit a zalijeme hořčičné semínko. Ponecháme stát nejlépe přes noc a druhý den rozmixujeme. Osladíme, osolíme a obarvíme kurkumou.
Gourmetská hořčice
100 g hořčičných semínek (bílá, hnědá)
2 cibule
3 stroužky česneku
150 ml vody
150 ml octa
3 lžičky soli
2 lžíce třtinového cukru nebo medu
3 bobkové listy
2 hřebíčky
3 kuličky nového koření
pár strouhnutí muškátového oříšku
1/4 lžičky mleté kurkumy
Do rendlíku s vínem a octem dáme koření, sůl, cukr a česnek s cibulí. Necháme přibližně 10 minut vařit pod pokličkou. Procedíme, necháme vychladnout a namočíme hořčičná semínka. Ponecháme stát několik hodin, nejlépe přes noc.
Rozmixujeme. Podle potřeby přidáme tekutinu, dochutíme octem, solí a cukrem.
Hořčice potřebuje odpočinek, aby se chuť rozležela a nebyla příliš ostrá.
Naše tipy a rady
- Pokud nechceme ostrou hořčici, orestujeme semínka na chvíli nasucho na pánvi.
- Na ananasovou hořčici přidáme k naloženým semínkům 60 g čerstvého ananasu.
- Přidáním 2 lžiček curry koření vyrobíme skvělou curry hořčici, třeba k vinné klobáse.
- Přidáme lžičku nastrouhané citronové kůry a lžičku citronové šťávy a získáme lahodnou citronovou hořčici.
- Kremžskou hořčici vyrobíme stejným způsobem jako základní, jen smícháme ve stejném poměru hnědá a bílá semínka.
- Na chilli hořčici přidáme lžičku drceného chilli.
- Do paprikové hořčice přimícháme lžičku papriky a lžičku uzené papriky.
- Do medové hořčice přidáme lžíci medu a medem nahradíme i cukr v základním receptu.
- Tymiánovou hořčici vyrobíme přidáním lžičky sušeného nebo čerstvého tymiánu.
Ohodnoťte tento recept: